Για πρόσφυγες και μετανάστες, που έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα..
Πιλοτικά στην Βοιωτία κι επέκταση σε ολόκληρη την χώρα..
Παρουσία του Γ.Γ Μεταναστευτικής Πολιτικής Μ. Κλάπα, του προέδρου του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας G. Rocco και των Δημάρχων Θηβαίων Σ. Νικολάου και Λεβαδέων Γ. Πούλου, έγινε η επίσημη εκκίνηση και παρουσίαση του προγράμματος HELIOS, στην Θήβα..
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών με σκοπό την είσοδο προσφύγων και μεταναστών τρίτων χωρών στην διαδικασία της μακροπρόθεσμης ένταξης στην χώρα μας.
Οι δράσεις του προγράμματος αφορούν 10 οικογένειες προσφύγων από την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στην Θήβα και 20 από την φιλοξενία σε Διαμερίσματα στην Λιβαδειά….
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΜ, η συνεργασία με τους δυο δήμους, αφορά το επόμενο βήμα στην μετανάστευση , το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κι εκτελείται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους δήμους Θήβας και Λιβαδειάς..
«Ουσιαστικά προσπαθούμε να δούμε τις προκλήσεις , τα κενά που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο κομμάτι της ένταξης του μεταναστευτικού πληθυσμού, φυσικά και λαμβάνουμε υπόψη τα δεδομένα των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, παρακολουθούμε τις ροές, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την περίοδο έκτακτη , ωστόσο παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η Συρία παραμένει εμπόλεμη ζώνη, οπότε εκτιμώ ότι θα υπάρξει συνέχεια στις μεταναστευτικές ροές» είπε, ωστόσο σε ερώτηση για τις ροές από χώρες μη εμπόλεμες, απάντησε πως όλα γίνονται στα πλαίσια της αλληλεγγύης και πως το πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτική φάση, στοχεύοντας αρχικά σε όσους λάβουν νόμιμα έγγραφα, προκειμένου να μείνουν στην Ελλάδα.
Δήλωσε πως είναι γνώστης των προβλημάτων στην αγορά εργασίας και πως στόχος του ΔΟΜ είναι το πώς από αυτό το πρόγραμμα θα επωφεληθούν και οι έλληνες και οι μετανάστες, προφανώς αναφερόταν στα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα…
«Η χώρα μας και η λογική λέει ότι η αλληλεγγύη από την ΕΕ δεν είναι η καταβολή χρημάτων στις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά η ίση κατανομή της ευθύνης στην διαχείριση του ζητήματος από όλες τις χώρες της Ευρώπης βάσει των δυνατοτήτων που έχει η κάθε μια . Αυτό σημαίνει αναθεώρηση του Δουβλίνου που είναι η μια πλευρά και η άλλη είναι στην κοινή δήλωση Ε.Ε και Τουρκίας, που θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει , όπως επίσης και η Ευρώπη θα πρέπει να τηρεί απέναντι στην Τουρκία. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα το οποίο η ελληνική κυβέρνηση με συνέπεια προωθεί και η Ευρώπη θα πρέπει να ακούσει και να καταβάλει την πολιτική της απέναντι σε ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει « τόνισε από την πλευρά του ο Γ.Γ Μεταναστευτικής Πολιτικής ..
Σύμφωνα με τους κ.κ. Κλάπα και Rocco, τελικός στόχος του προγράμματος είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μοντέλο ένταξης που να μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο της Επικράτειας, ώστε οι Δήμοι να έχουν στην διάθεσή τους χρήσιμα εργαλεία και πόρους για την υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης…
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θηβαίων, οι υποχρεώσεις του Δήμου μας είναι η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, η ένταξη τους στην κοινωνία, αλλά και στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο την θέση του ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων, καθώς ο Δήμος αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας, επισημαίνοντας ότι οι δράσεις για απόκτηση δεξιοτήτων των προσφύγων δεν πρέπει να αντικρούουν στις δεξιότητες των πολιτών της τοπικής κοινωνίας!
Το πρόγραμμα στην Λιβαδειά είναι εντελώς διαφορετικό! Η Δήμαρχος Λεβαδέων κα. Γιώτα Πούλου, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαχείριση του προσφυγικού , καθώς και στην ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και οι διοικήσεις τους, που υλοποιούν προγράμματα φιλοξενίας, να βελτιώνουν την κοινωνική τους πολιτική απέναντι στους δημότες για να διατηρηθεί η ισορροπία δικαιωμάτων μεταξύ δημοτών – προσφύγων.
Σύμφωνα με την κ. Πούλου, τα επόμενα βήματα, που θα πρέπει να επιτευχθούν σε τοπικό επίπεδο είναι η ενημέρωση και ο διάλογος με την τοπική κοινωνία για την ένταξη όσων προσφύγων αποφασίσουν να διαμείνουν και να ενσωματωθούν αρμονικά στην πόλη.
Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει μέτρα που ήδη υλοποιούνται όπως είναι η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η στέγαση, συνδυάζοντάς τα με νέες υποστηρικτικές δράσεις βασισμένες σε συγκεκριμένους δείκτες ένταξης ..
Ο Δήμος Θηβαίων στο πλαίσιο της πιλοτικής υλοποίησης θα παρέχει τον χώρο εργασίας του προσωπικού του προγράμματος, θα στηρίξει τις δράσεις επικοινωνίας μέσω της δομής του “Κέντρου Ένταξης Μεταναστών” και θα προσφέρει τις κοινωνικές του υπηρεσίες, όπου απαιτείται.
Μετά το τέλος της παρουσίασης του προγράμματος και με αφορμή την επίσκεψη του Ιταλού Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδος στην Θήβα, την ιστορία και μυθολογία της οποίας είχε διδαχθεί στο σχολείο του στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε ξενάγησή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας Αλεξάνδρα Χαραμή, δηλώνοντας μάλιστα «ενθουσιασμένος από το περιεχόμενο του Μουσείου μας, χαρακτηρίζοντας του «ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης».
Follow us: