Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στο πλαίσιο των διαλέξεων με σύγχρονα θέματα διαστημικής Φυσικής και Αστροφυσικής με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα», σας προσκαλούν στη 4η διάλεξη, με τον τίτλο : «Από τη Γη στα Άστρα: Κατανοώντας το σύμπαν μέσω των διαστημικών τηλεσκοπίων» και ομιλητή τον, έχοντα καταγωγή από τη Λιβαδειά, Επίκουρο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Αναστάσιο Φράγκο, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στις 11 π.μ. στην αίθουσα «Κορτέση» της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς (Φ. Νικολάου και Ιερολοχιτών).
Είσοδος Ελεύθερη
Υπενθυμίζουμε ότι ο κύριος στόχος των διαλέξεων είναι οι μαθητές/τριες και οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν από κοντά επιστήμονες ερευνητές διεθνούς κύρους με μεγάλη ερευνητική εμπειρία και έργο. Την επιστημονική ευθύνη φέρει ο συμπολίτης μας καθηγητής Αστροφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λουκάς Βλάχος.
Λίγα λόγια για το θέμα της 4ης διάλεξης «Από τη Γη στα Άστρα: Κατανοώντας το σύμπαν μέσω των διαστημικών τηλεσκοπίων»
Στον ατέλειωτο χορό των πλανητών και των φεγγαριών τους γύρω από τον ήλιο, ο άνθρωπος έχει προσθέσει τους δικούς του, τεχτητούς δορυφόρους στο διάστημα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και εξειδικευμένα τηλεσκόπια που μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του Σύμπαντος. Σε αυτή την ομιλία, θα ταξιδέψουμε μέσα από τα “μάτια” αυτών των διαστημικών τηλεσκοπίων και θα εξερευνήσουμε δύο από τα πιο ενδιαφέροντα και αινιγματικά αντικείμενα του Σύμπαντος: τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων. Μέσω αυτής της γνώσης, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς σχηματίζονται και πώς επηρεάζουν το σύμπαν που μας περιβάλλει.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΦΡΑΓΚΟ:
Ο Καθηγητής Αναστάσιος Φράγκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λιβαδειά, αποφοιτώντας από το 2ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς το 1999.
Σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1999-2004) και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Northwestern των Ηνωμένων Πολιτειών (2004-2010).
Από το 2010 έως το 2013 υπηρέτησε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard. Από το 2014 και μετά, συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου σήμερα διατελεί ως επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης Βαρυτικών Κυμάτων (GWSC) του ίδιου Πανεπιστημίου.
Με την ευγενική υποστήριξη των:
· ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ · ΒΙΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ · ΕΡΓΑΣΦΑΛΤ ΕΠΕ · ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ · ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ |
Χορηγοί επικοινωνίας:
|