Ξεκίνησαν χθες, ημέρα Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, οι εργασίες του τετραήμερου Συνεδρίου που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στο πλαίσιο των Επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου 77 χρόνια μετά το ιστορικό γεγονός, το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2021.
Τις εργασίες του συνεδρίου με τίτλο «Έγκλημα Χωρίς Τιμωρία. Ναζιστικά Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας στην Ευρώπη. Μνήμη και Χρέος», άνοιξε ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Σταθάς. Στην εναρκτήρια συνεδρία, με τίτλο «Η Σφαγή στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ανάδειξη και Διεκδίκηση», συμμετείχαν εκλεκτοί ομιλητές από την Ελλάδα και τη Γερμανία, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Λουκά Δημάκα.
Ο κ. Σταθάς αναφερόμενος στους στόχους του Συνεδρίου, τόνισε τη σημασία της ανάδειξης και της προβολής της ιστορικής μνήμης και του συλλογικού τραύματος των μαρτυρικών κοινοτήτων της Ευρώπης μέσα από τις έννοιες της δικαίωσης, του ηθικού χρέους και της ευθύνης. Το συνέδριο αναμένεται να λειτουργήσει ως έναρξη αντίστοιχων διοργανώσεων, καθιστώντας το θεσμό.
Ο κ. Παναγιώτης Καλδής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, απηύθυνε χαιρετισμό, ανακοινώνοντας τη συνέργεια του Πανεπιστήμιου με το Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των δύο φορέων
Ο κ. Γεώργιος Παναγιάρης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που πήρε το λόγο στη συνέχεια, αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η καταγραφή, τεκμηρίωση και συντήρηση του οστεολογικού υλικού των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου, αλλά και ένα πολύπτυχο έργο, που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης μέσα από τη μουσειακή πολυπρισματική και πολυτροπική αφήγηση.
Ο κ. Joachim Lau, Γερμανός δικηγόρος με έδρα τη Φλωρεντία, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό, αλλά και στις εξελίξεις της υπόθεσης της νομικής διεκδίκησης του αιτήματος των συγγενών των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου στα ιταλικά δικαστήρια, ενημέρωσε το κοινό για τις επικείμενες δίκες που θα διεξαχθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο κ. Lars Reissmann, μέλος της Γερμανικής Ομάδας Εργασίας «Δίστομο-AK», επικεντρώθηκε στο ηθικό αίτημα της δικαίωσης των θυμάτων και στην ανάδειξη της μνήμης τους, τονίζοντας τη σύνδεση της ομάδας των ακτιβιστών με το Δίστομο, τους αγώνες και τις δράσεις που απαιτούνται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ομιλητής, «τα ναζιστικά εγκλήματα δεν συγχωρούνται. Η αντιφασιστική δράση δεν ξεχνιέται. Η απαίτηση για αποζημίωση παραμένει».
Οι κ.κ. Rolf Becker και Manfred Klingele, ακτιβιστές της Γερμανικής Ομάδας Αλληλεγγύης, παρουσίασαν τις πτυχές του ρόλου της Γερμανίας στην Ελλάδα, αναφερόμενοι από τη μια στη λεηλασία και στην τρομοκρατία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, αλλά και στον οικονομικό εκβιασμό που υπέστη η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ισχυρή Γερμανία.
Ο κ. Eberhard Rondholz, ελληνομαθής δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας, με μια άκρως εμπεριστατωμένη ομιλία, εκκινώντας από την 7η Επακόλουθη Δίκη της Νυρεμβέργης αναφέρθηκε στην ανάγκη του ατελείωτου αγώνα για μνήμη και αποκατάσταση.
Ο κ. Μιχάλης Μυτακίδης, ο γνωστός καλλιτέχνης, ιδρυτής του hip hop συγκροτήματος Active Member, έκλεισε τις εργασίες της πρώτης συνεδρίας παρουσιάζοντας τα εσωτερικά και καλλιτεχνικά κίνητρα που ενέπνευσαν τη δημιουργία του έργου του «Εδώ είναι Δίστομο», προτρέποντας τον επισκέπτη που περνά από το λόφο του Μαυσωλείου Διστόμου να θυμάται τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Να θυμάται και να αγωνίζεται.
Follow us: