Αιρετοί και υπηρεσιακοί επέβλεψαν το προς ολοκλήρωση έργο αποκατάστασης βλαβών και φθορών, από τις καταστροφικές πλημμύρες του κυκλώνα «Ζορμπά», στο τμήμα Παγώντας – Προκόπι – Μαντούδι – Κήρινθος, προϋπολογισμού 3.200.000€, το οποίο περιλαμβάνει ανακατασκευή δρόμων σε καίριες θέσεις του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων βράχων στο Δερβένι.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, συντάχθηκε μελέτη από εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις με βάση τα πρότυπα ασφαλείας του Ελβετικού κανονισμού βραχοπροστασίας.
Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν στα δυο πιο κρίσιμα σημεία της περιοχής και σε υψόμετρο 30 – 60 μέτρων:
-170μ. φράχτης απορρόφησης ενέργειας 2.000ΚJ.
-80μ. φράχτης απορρόφησης ενέργειας 5.000ΚJ.
-Πλέγμα συγκράτησης καταπτώσεων περίπου 5.000 τ.μ.
Για να γίνει κατανοητή η σχεδιαστική αντοχή των κατασκευασμένων δομών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας φράχτης των 5.000ΚJ, απορροφά περίπου την ενέργεια βράχου 10 τόνων που πέφτει από ύψος 50 μέτρων. Οι φράχτες που είχαν τοποθετηθεί κατά το παρελθόν ήταν της τάξης των 50ΚJ στο μεγαλύτερο μήκος και 500 ως 1.000ΚJ σε κρίσιμα σημεία.
Η παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα ολοκληρωθεί με ένα ακόμη έργο, προϋπολογισμού 4.200.000€, το οποίο δημοπρατείται το αμέσως επόμενο διάστημα και προβλέπει αντίστοιχες επεμβάσεις σε όλο το μήκος των 1.850 μέτρων του Δερβενίου, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη.
«Παρεμβαίνουμε στο Δερβένι με την πρώτη φάση ενός στρατηγικού έργου και δίνουμε μια οριστική, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον λύση στο πρόβλημα των καταπτώσεων βράχων. Λύση, η οποία εξασφαλίζει επίπεδο ασφάλειας εφάμιλλο ενός πλακοσκεπούς φορέα. Στόχος μας, σύντομα να μη χρειαστεί να ξαναμιλήσουμε για βράχους στο Δερβένι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.
«Κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα για την εκ βάθρων αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας του βασικού μας οδικού άξονα στην περιοχή Δερβένι. Μέσα από μια άρτια επιστημονικά αποτύπωση και μελέτη στηριγμένη σε διεθνή πρότυπα, της μορφολογίας του βράχου και των κατολισθητικών φαινομένων που αυτός προκαλεί, μειώνουμε δραστικά το δείκτη επικινδυνότητας στα τμήματα τα οποία σήμερα παραδόθηκαν. Άμεσος στόχος μας η υλοποίηση του συνόλου της αναγκαίας προστασίας στο σύνολο της διαδρομής εντός του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.
πηγή eviathema.gr