Κατά την περίοδο λειτουργίας των σχολείων αλλεπάλληλα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάστηκαν σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς σε σχολεία, έκλεισαν τμήματα και αρκετοί εκπαιδευτικοί μπήκαν σε καραντίνα.
“Μέχρι 25/10 σε 1023 σχολεία υπήρξε κρούσμα ή κρούσματα κορονοϊού. Δυστυχώς αρκετοί συνάδελφοι δεν τα κατάφεραν με το φονικό ιό και κατέληξαν. Σ΄ αυτούς περιλαμβάνονται συνάδελφοι νέοι, με ηλικία κοντά στα 50 έτη, και συνάδελφοι με ηλικία κοντά στα 65 έτη, που εξαναγκάστηκαν να πηγαίνουν στο σχολείο, αφού το Υπουργείο, από το Σεπτέμβριο του 2020, άλλαξε προς το χειρότερο τις άδειες των ευπαθών ομάδων. Στο διάστημα λειτουργίας των σχολείων, σε ελάχιστες περιπτώσεις έγιναν δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαδικασία ιχνηλατήσεων από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας”, σημειώνει η “Αγωνιστική Ενότητα Παρεμάσεις Βοιωτίας”.
Και προσθέτει: “Αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αφού άνοιξε τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (εκτός από τη μάσκα), αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία τους δύο μήνες μετά. Μας εμπαίζουν. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούν για μια ακόμη φορά να παρουσιάσουν κυριολεκτικά το άσπρο-μαύρο! Μιλούν για ασφαλή σχολεία και για πολύ χαμηλή μετάδοση. Ωστόσο, όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι τα κρούσματα στα σχολεία, στην περίοδο λειτουργίας τους, ήταν πολλαπλάσια αλλά δε φαίνονταν, γιατί με κρατική ευθύνη δεν πραγματοποιήθηκαν τεστ και δεν έγιναν ουσιαστικές ιχνηλατήσεις των επαφών”.
Επίσης υπογραμμίζει ότι “με ευθύνη της κυβέρνησης, τα τμήματα παραμένουν με 25-26-27 παιδιά, την ώρα που στοιβάζονταν σαν σαρδέλες οι μαθητές μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ στέκονται αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη γονιών και εκπαιδευτικών”.
Ακολούθως τονίζει οτι για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, απαιτούνται μέτρα προστασίας όπως:
15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα, πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού, σχολικό νοσηλευτή/τρια, δωρεάν τεστ, αμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, απολύμανση των σχολείων, έγκριση αδειών στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των εκπαιδευτικοών, και “σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα αυτά, τα σχολεία να ανοίξουν για το πρώτο κρίσιμο διάστημα, με τους μισούς μαθητές στα τμήματα και εκ περιτροπής διδασκαλία όπως έγινε τον Μάιο”.
Τέλος καλεί την ΟΛΜΕ, και τις ΕΛΜΕ με αποφάσεις τους να απαιτήσουν, για μια ακόμη φορά, άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Follow us: