ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ Ν. ΣΟΥΠΗ

0
3991

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Στερεά σε Νέα Τροχιά», Νίκος Στουπής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσίασε την θέση του για την τριτοβάθμια εκαπιδευση.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας για το θέμα περί της ίδρυσης τριτοβάθμιων ιδρυμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς ο επικεφαλής κ. Στουπής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η παράταξή μας δεσμευμένη μέσω του Προγραμματικού της λόγου από το 2010 ήδη, εμμένει στις διακηρυγμένες από τότε θέσεις της. Η λογική κάθε πόλη και στάδιο – κάθε Περιφερειακή ενότητα και Πανεπιστήμιο υπονομεύει την ίδια την ουσία της όποιας συζήτησης για τον Εθνικό αυτόνομο ρόλο και την αυθύπαρκτη αξία που έχει η Γ’ βάθμια εκπαίδευση για την Παιδεία, την μόρφωση, την έρευνα και την ανάπτυξή της χώρας, που σίγουρα είναι ανεξάρτητη της χωροταξικής της κατανομής».

Σύμφωνα με τον κ. Στουπή τα λειτουργικά κριτήρια κάθε ιδρύματος ώστε να είναι αυτό ποιοτικό και αποτελεσματικό στην επιτέλεση του έργου του «σίγουρα επαφίενται ως αποκλειστικό προνόμιο στο αυτοδιοίκητο τους».

Η ελπίδα πως η ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων φέρνει οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή υποστήριξε ότι «είναι αυταπάτη που απλά ανακυκλώνει εσωτερικά ίδιους πόρους χωρίς καμιά προοπτική ανάπτυξης», είπε και συμπλήρωσε: «Η επίκληση του παραγωγικού προφίλ μιας περιοχής ως αναγκαιότητα στησίματος ενός αντίστοιχου τριτοβάθμιου ιδρύματος που θα διασφαλίζει στους αποφοίτους θέσεις εργασίας, εκτός από αβάσιμη σε συνθήκες μη κεντρικής σχεδιασμένης οικονομίας, πέρα από το κενό της περιεχόμενο, καταργεί τον πραγματικό ρόλο της Γ’ Βάθμιας εκπαίδευσης».

Όπως επεσήμανε σε μια συζήτηση με την Πολιτεία που έχει και την απόλυτη ευθύνη εθνικού σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα πλαίσια αποσαφήνισης ακαδημαϊκών διαφορών ανάμεσα στα Τεχνολογικά και Ανώτατα Ιδρύματα που λειτουργούν στην Περιφέρειά μας, αλλά και της συζήτησης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων από τις αντίστοιχες σχολές στη βάση του Ευρωπαϊκού πλαισίου, από μηδενική βάση μακριά από συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα μπορούν να γίνουν κάποιες προτάσεις.

Μια πρόταση που θα μπορούσε να απασχολήσει λόγω των υφιστάμενων υποδομών και να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος θα ήταν η ίδρυση με βάση τα ΤΕΙ της Χαλκίδας «μιας κοιτίδας Έρευνας και Τεχνολογίας που θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα και θα είναι Θύλακας Έρευνας και Καινοτομίας με βάση τις νέες προοπτικές Στρατηγικής Ανάπτυξης» καθώς και «η μεταφορά σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής του Γεωπονικού της Αθήνας στον Αλίαρτο Βοιωτίας που θα ενσωμάτωνε και την δασοπονική Σχολή της Ευρυτανίας, με ταυτόχρονη ίδρυση σχολής Περιφερειακής Ανάπτυξης»

 

Follow us: