Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, καθώς ο ιός HIV εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αίματος, της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, της κοινής χρήσης σύριγγας από τοξικοεξαρτημένα άτομα και από τη μητέρα στο έμβρυο.
Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV, δεν υπάρχει, ωστόσο, η ιατρική κοινότητα έχει καταφέρει με την παροχή κοκτέιλ φαρμάκων σε πάσχοντες από τον ιό να τον ελέγξει και να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της μετάδοσής του, αλλά και να πετύχει την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.
Ευελπιστώντας ότι ο αγώνας που δίνει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα για την τιθάσευση του ιού και την καταπολέμηση του AIDS θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε οριστικά από τη νόσο, ωστόσο δεν θα πρέπει να χαλαρώνουμε όσον αφορά στη λήψη προληπτικών μέτρων για τη μη διάδοσή του και να διενεργούμε διαγνωστικούς ελέγχους, ειδικά σήμερα στις αντίξοες συνθήκες με την εμφάνιση του ιού Covid 19 που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υγεία των ασθενών του AIDS.
Η πρόληψη αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο για τον περιορισμό των λοιμώξεων και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Follow us: