Κυρία Υπουργέ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

 

Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Και φυσικά όλοι θέλουμε να γεννιούνται παιδιά, αλλά και να στηρίζονται για να μεγαλώνουν καλά και ισορροπημένα. Είμαι παιδί πολύτεκνης οικογένειας –έχω τέσσερα αγαπημένα αδέλφια– και γνωρίζω βιωματικά πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς μια τέτοια περιουσία. Τα παιδιά είναι η σημαντικότερη περιουσία της κοινωνίας μας.

Το επίδομα που συζητάμε σήμερα είναι ένα μέτρο ενίσχυσης των γεννήσεων που όμως δεν μπορεί να επηρεάσει και πολύ περισσότερο να αντιστρέψει τις ήδη διαμορφωμένες για τις επόμενες δεκαετίες τάσεις. Κι αυτό γιατί δεν εγγράφεται, από ό,τι φαίνεται, σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό δημογραφικής πολιτικής. 

Η δημογραφική πολιτική είναι μια στρατηγική που «είναι συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», όπως είχε επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σχετική συζήτηση στην προηγούμενη Βουλή.

Αγαπητοί συνάδελφοι τα δύο χιλιάδες ευρώ θα ξοδευτούν πολύ σύντομα. 

Μετά τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα βρεθούν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, που είναι: το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, η ανεργία, η έλλειψη υποδομών, η ακριβή εκπαίδευση, η περίθαλψη κ.α.

Φυσικά ήταν μια προεκλογική σας δέσμευση και χαιρόμαστε που αυτήν τουλάχιστον την τηρείτε, έστω και με αυτόν τον τρόπο. Εννοώ την απόδοσή του από την 1η Ιανουαρίου, που είναι μια στραβοτιμωνιά γιατί το στερεί από τις οικογένειες που απέκτησαν παιδί στη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου της διακυβέρνησής σας. 

Στη διαβούλευση διαμαρτύρονται έντονα γι αυτό δικοί σας ψηφοφόροι. 

Οι λέξεις που χρησιμοποιούν και επαναλαμβάνουν είναι (σταχυολογώ) «τεράστια αρνητική έκπληξη», «υποκριτικό και παράλογο», «απογοητευτικό και προσβλητικό», «τραγική αδικία», ενώ πολλοί επισημαίνουν ότι αυτή η εξαγγελία ήταν ένας βασικός λόγος που σας ψήφισαν. 

Από την άλλη, πρέπει να επισημάνουμε ότι αν τα διχίλιαρα αφαιρεθούν από το συνολικό κονδύλι για το κοινωνικό κράτος αν, δηλαδή, το κονδύλι για το επίδομα γέννησης σημαίνει απλώς την ανακατανομή των δαπανών για το κοινωνικό κράτος, θα μειώσει δηλαδή κάποια άλλη δαπάνη, τότε το μέτρο δεν είναι θετικό, μιλώντας μακροσκοπικά. Τα δύο χιλιάδες ευρώ πρέπει να είναι πρόσθετο βοήθημα, μιας διευρυμένης πολιτικής για το παιδί. Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη δαπάνη για το παιδί από 822 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015, σε 1 δισ. 416 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης με ασφυκτικές πιέσεις για περικοπές από τους δανειστές.

 Σήμερα η κρίση έχει ξεπεραστεί και εσείς οι ίδιοι μιλάτε για μια αναπτυξιακή ώθηση, ταυτόχρονα όμως συρρικνώνετε το κοινωνικό κράτος. Η δημόσια υγεία αρχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα, τα ΚΕΦΙΑΠ υποβαθμίζονται, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στα σχολεία, και πολλά άλλα παραδείγματα.

 Όλα αυτά όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν άμεση σχέση με τη δημογραφική πολιτική. Και αξίζει να δούμε πώς ενεργείτε. Γιατί μάλλον είναι οι ιδεολογικές σας παρωπίδες που σάς εμποδίζουν να δείτε σφαιρικά το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε. Να αντιληφθείτε ότι η ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική δεν έχει στόχο τη συγκυριακή βελτίωση των δεικτών (όπως είναι η αύξηση των γεννήσεων) αλλά ο πυρήνας της, όπως λένε οι ειδικοί, είναι  «η αναζήτηση του σημείου ισορροπίας μεταξύ απαιτήσεων της οικονομίας, αναγκών της κοινωνίας και μεταβολών του πληθυσμού».

 Εσείς προτάσσετε μόνο τις απαιτήσεις της οικονομίας. Σάς διαφεύγει τελείως η δυναμική και η παραγωγική διάσταση των μεταβολών του πληθυσμού την εποχή της παγκόσμιας μετανάστευσης. 

Αυτό αποκρυσταλλώνεται στους διαχωρισμούς και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς που εισάγετε με το κριτήριο της δωδεκαετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα των πολιτών τρίτων χωρών, τον αποκλεισμό από επιδόματα: παιδιού, στέγασης και ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος για παιδιά που επαναλαμβάνουν τάξη στο σχολείο, μέτρα που αντίκεινται στις αξίες και τις θέσεις διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ και χωρών της ΕΕ, όπως εξήγησε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Είναι μέτρα που ακυρώνουν τη δυνατότητα σωστού εθνικού σχεδιασμού, πέρα από τα προβληματικά ιδεολογικά μοτίβα που εξυπηρετούν.

Γενικότερα μιλώντας η κυβέρνηση διακατέχεται απο μια στενόκαρδη, συντηρητική, και αντιδραστική αντίληψη για τον ελληνισμό. 

Αρνείται την ιστορική αφομοιωτική δύναμη που έχει η ελληνική κοινωνία. 

Αρνείται αυτό που λέει ο ποιητής την «ξένη ανθοβολιά στο ντόπιο χώμα». 

Αντί να αντιληφθεί την πρόκληση για δυναμική ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας στηρίζεται σε μια στατική, παρωχημένη και ψευδή αντίληψη του έθνους. 

Υποδαύλισε προεκλογικά την ξενοφοβία, τον κοινωνικό διχασμό και την ανησυχία στην ελληνική κοινωνία και δυστυχώς συνεχίζει και σήμερα με δηλώσεις περί αλλοίωσης του Έθνους μας.

 Όμως, με μια άλλη προσέγγιση, για να αναφερθώ στην ανάλυση του καθηγητή Στάθη Καλύβα, μπορούμε να στρέψουμε τις ανησυχίες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία  «σε μια πιο παραγωγική κατεύθυνση: την εθνική και όχι τη δημογραφική συνέχεια.

 Όπως έχουν αποδείξει οι γονιδιακές μελέτες, τα σύγχρονα έθνη αποτελούνται από άτομα με πολλές, διαφορετικές καταγωγές. Αυτό που μας καθιστά συλλογική οντότητα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως της γλώσσας, αλλά και της συνείδησης πως ανήκουμε σε ένα έθνος. (…) Αν τονίσουμε τη σχέση αυτή με τρόπο έξυπνο και κυρίως ανοιχτό, τότε θα έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα: τη συνέχεια του ελληνισμού». 

Χωρίς αυτό το ανοιχτό πνεύμα δεν μπορείτε να σχεδιάσετε σύγχρονη και αποτελεσματική δημογραφική πολιτική παρόλο που έχετε τα εργαλεία. 

Η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό αναφέρει ότι οι επιδοματικές πολιτικές πρέπει να συνοδεύονται από πολιτικές για την εναρμόνιση της οικογενειακής/προσωπικής και εργασιακής ζωής, από εξασφαλίσεις απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας των νοικοκυριών από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, από στοχευμένες πολιτικές για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό για την πρόληψη και εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και από πολιτικές για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων στην αγορά εργασίας και στον ιδιωτικό/οικογενειακό βίο. 

Αυτή είναι μια σύγχρονη δημογραφική πολιτική και δεν έχετε καμία δικαιολογία να μην την ακολουθήσετε. 

Σημαίνει πρακτικά  μεταξύ των άλλων, ενίσχυση του δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών, αμοιβόμενες γονικές άδειες, μείωση ανεργίας νέων, στήριξη νέων ζευγαριών και πολλά άλλα που είναι κατατεθημένα από καιρό.

 Αντί γι αυτό, στο εξάμηνο της διακυβέρνησής σας αυξάνεται η ανεργία, συρρικνώνονται κοινωνικές δομές, σπρώχνετε την κοινωνία στην αγκαλιά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Υγεία και την Παιδεία.

 Έτσι αυξάνεται το οικογενειακό κόστος για το μεγάλωμα παιδιών και μηδενίζεται η αποτελεσματικότητα των όποιων επιδομάτων.

Η αποτελεσματική δημογραφική πολιτική, απαιτεί ακόμα την πραγματική ισότητα των φύλων. «Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι οι φιλικές προς την οικογένεια συνθήκες εργασίας –όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες – αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση περισσότερων του ενός παιδιών».

 Η γυναικεία απασχόληση δεν σχετίζεται πλέον αρνητικά με τη γονιμότητα.

 Η γυναίκα στο σπίτι και το επάγγελμα της νοικοκυράς που πρεσβεύει ο πρωθυπουργός είναι στον αντίποδα των σύγχρονων αναγκών για την πολιτική αύξησης των γεννήσεων και την προσπάθεια σχεδιασμού καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης

Εμείς σας καλούμε να ενισχύσετε το κοινωνικό κράτος και την πολιτική για το παιδί, για όλα τα παιδιά, ώστε το επίδομα γέννησης (που θα το ψηφίσουμε) να έχει νόημα. 

Σας ευχαριστώ

Follow us: