11 Απρ. 2022 Κυκλοφρώ και …
- Προσέχω ότι χρησιμοποιείται συχνά η λέξη «βαρβαρότητα» στις τηλεοπτικές συζητήσεις ή στα άρθρα πολλών καθηγητών Πανεπιστημίων με ειδικότητα στις κοινωνικές επιστήμες, στις διεθνείς σχέσεις κλπ. Το λεξικό γράφει: «Βαρβαρότης: ο χαρακτήρ, ο τρόπος του βαρβάρου, απαιδευσία, βαναυσότης, σκληρότης». Εντάξει, τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στην Ουκρανία έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του βαρβάρου. Βάρβαρος, ποιος θεωρείται; Εκείνος που μιλάει κάνοντας βαρ-βαρ … το όνομα τους το έβγαλαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν πρωτο-άκουσαν τον ήχο της γλώσσας τους. Οι δικοί μας, με το δημοκρατικό πολίτευμα και το ελεύθερο πνεύμα, θεωρούσαν αυτούς τους ξένους κατώτερους, δουλικούς και κατ’ επέκταση αμόρφωτους, ακαλλιέργητους, απολίτιστους. Πού κολλάει αυτό τώρα στους εισβολείς, όλους αυτούς που ξέρουμε, που σαν οργανωμένοι σύγχρονοι βάρβαροι μπαίνουν με το έτσι θέλω σε μια ανεξάρτητη χώρα και τη ρημάζουν, γκρεμίζοντας τα πάντα και σκοτώνοντας τους πάντες; Οι Ρώσοι, επί του προκειμένου, είναι βάρβαροι; Όχι. ΄Εχουν μόρφωση, ανάπτυξη, πλούτη, εμπόριο, επιστήμες, τέχνες… Φαίνεται, όμως, πως όλ’ αυτά δεν φτάνουν για να έχεις και πολιτισμό.
- Λέω «πολιτισμός» και θυμάμαι κάτι άλλο. Το μοιραζόμαστε;
- Αντιγράφω: «Πριν από χρόνια κάποιος φοιτητής ρώτησε την ανθρωπολόγο Margaret Mead ποιο ήταν το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια κουλτούρα. Ο φοιτητής περίμενε ότι η καθηγήτρια θα μιλούσε για κάποιο αγκίστρι, για κεραμικά σκεύη ή μυλόπετρες. Εκείνη, όμως, είπε ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια αρχαία κουλτούρα ήταν ένα μηριαίο οστό που είχε σπάσει κι έπειτα είχε θεραπευθεί. Εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο, όταν σπας το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τον κίνδυνο, ούτε να πας στο ποτάμι να πιεις νερό, ούτε να ψάξεις τροφή. Γίνεσαι βορά των θηρίων που παραμονεύουν. Κανένα ζώο δεν επιβιώνει με σπασμένο πόδι, τον χρόνο που χρειάζεται για να δέσει το οστό. Ένα μηριαίο οστό που έχει θεραπευθεί είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει κοντά σ’ εκείνον που έπεσε, έδεσε την πληγή, τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος και τον βοήθησε να αναρρώσει. Η κ.Mead είπε ότι το σημείο στο οποίο αρχίζει ο πολιτισμός είναι η βοήθεια σε κάποιον».
- Ξαναγίνομαι φοιτήτρια. Αφού έμαθα πού αρχίζει ο πολιτισμός, θα ρωτήσω την καθηγήτριά μου: «Σε ποιο σημείο τελειώνει ο πολιτισμός κι αρχίζει η βαρβαρότητα;» – Νομίζω ότι θα μου πει να παρακολουθήσω το βραδινό δελτίο ειδήσεων.
- Ανησυχώ για τις εκλογές στη Γαλλία. Στριμωγμένος ο Μακρόν, έχει πρόβλημα. Αλλά, αν κερδίσει η Μαντάμ Λεπέν, θα έχουμε όλοι πρόβλημα. Ακροδεξιά, εθνικίστρια, ψιλοναζί και δηλωμένη φίλη του Πούτιν (κι ας το κρύβει τώρα), ένας συνδυασμός… άσ’ τα! Τα μαλλάκια σου; Όχι! Μάλλον «Τράβα τα μαλλάκια σου!»
- Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.
Γράφει η Μαρίνα Αντωνάτου
Follow us: