8 ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας και ο σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» συνδιοργανώνουν τη διαδικτυακή σειρά με τίτλο «8 διαλέξεις στη Νεοελληνική Ποίηση» με εισηγητή τον κ. Στάντη Ρ. Αποστολίδη.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής Zoom περίπου μία φορά το μήνα (Παρασκευή) στις 8 μμ.
Η πρόσβαση σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είναι ελεύθερη (θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει και αυτοί τη φόρμα συμμετοχής για να παραλάβουν το link σύνδεσης).
Κόστος συμμετοχής: 30,00€ για την κάλυψη των εξόδων διοργάνωσης και την ενίσχυση του συλλόγου. Για τα μέλη του συλλόγου «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» που είναι ταμειακά εντάξει για το τρέχον έτος, το κόστος είναι 20,00€.
Η σειρά διαλέξεων θα οριστικοποιηθεί με την ελάχιστη εγγραφή 40 συμμετεχόντων. Πληροφορίες: Στη Βιβλιοθήκη, και στο τηλ. 22610.89977 (κ. Διαμαντή) ή 22610.89979 (κ. Κεράστα).
Δηλώσεις και λεπτομέρειες συμμετοχής, online στο site της Βιβλιοθήκης ή στο https://bit.ly/3lUpbW1
Πρόγραμμα:
- 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 – ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ-ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ.
- 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 – ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ.
- 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 – ΓΛΩΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
- 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 – ΚΑΤΟΧΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ-ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ.
- 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 – ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΑ: ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.
- 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 – ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΙ.
- 6 ΜΑΪΟΥ 2022 – ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ.
- 27 ΜΑΪΟΥ 2022 – ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ.
Λίγα λόγια για τον Στάντη Ρ. Αποστολίδη
Γιος του λογοτέχνη και κριτικού Ρένου Αποστολίδη, σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και αφοσιώθηκε για 25 χρόνια, μαζί με τον αδερφό του Ήρκο, επίσης φιλόλογο, στη συμπλήρωση και το σχολιασμό της εξάτομης «Ιστορίας του Ελληνισμού», του κλασσικού Γερμανού ιστορικού J. G. Droysen, που μετέφρασε ο πατέρας τους.
Το έργο με την ολοκλήρωσή του το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν σ’ έναν τόμο, όλες τις «Αρχαίες πηγές της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου», με παράλληλη μετάφραση και τιμήθηκαν κατ’ εξαίρεσιν για δεύτερη φορά από την Ακαδημία Αθηνών (2015).
Παράλληλα, μετείχαν στη συγκρότηση και την ενημέρωση της επτάτομης : «Ανθολογίας της Νεοελληνικής Γραμματείας», που είχε ξεκινήσει το 1933 ο παππούς τους, Ηρακλής, και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.
Ως ιδιαίτερες συμβολές στο χώρο της Νεοελληνικής Γραμματείας εξέδωσαν τις πρώτες φιλολογικά σχολιασμένες εκδόσεις των «Απάντων» του Καβάφη (2002), και του Βιζυηνού (2013), ενώ έχουν αναλάβει και τη νέα έκδοση του συνόλου των λογοτεχνικών και κριτικών έργων του Ρένου Αποστολίδη, παρουσιάζοντας 8 ήδη τόμους («Πυραμίδα 67», «Α2», «Απάντηση & ἡ Δίνη», «Καμένα Φρένα», «Τρεις σταθμοί», «Μαύρο καράβι», «Του Κενταύρου» κ.ἄ.).
Έχει επιμεληθεί ιστορικές μελέτες για την Αναγέννηση και το Βυζάντιο (σειρά της Ιονικής Τραπέζης), λευκώματα για την Ιωνία και τη Θράκη (εκδ. Αδάμ), και αρκετά έργα κλασσικής ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας κ.α.
Διατήρησε επί 19 χρόνια τακτική στήλη βιβλιοκριτικής στην Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, ίσαμε το κλείσιμό της, κρίνοντας με τα αυστηρότερα κριτήρια έργα φιλολογικά, ιστορικά, λογοτεχνικά καθώς και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας.
Διδάσκει στην Ιόνιο Σχολή Αρχαία, Νέα και Φιλοσοφία και γνωρίζει τις τέσσερεις βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες.
Follow us: