“Ο κλάδος της ελιάς αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η συμβολή του στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι σημαντική για το εισόδημα του Στερεοελλαδίτη ελαιοκαλλιεργητή, καθώς σε αυτόν απασχολούνται χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η ελιά αποτελεί την πλέον διαδεδομένη καλλιέργεια, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 812.850 στρεμμάτων, η οποία αντιστοιχεί στο 27,2% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης με 55.000 περίπου εκμεταλλεύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. Το σύστημα παραγωγής ελαιοκομικών προϊόντων στηρίζεται σε δύο βασικά προϊόντα: τις επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο. Η Περιφέρεια θεωρείται το μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο της Χώρας για τις βρώσιμες ελιές, ενώ κατατάσσεται τρίτη στην παραγωγή ελαιολάδου πανελλαδικώς.
Με τον δάκο να αποτελεί, μάλιστα, έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της ελιάς και η σπουδαιότητα του Προγράμματος της Δακοκτονίας στην Περιφέρειά μας να αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προστατεύει πάνω από 13 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών, η άμεση και έγκαιρη εφαρμογή του είναι υψίστης σημασίας για την τοπική οικονομία και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων ελιάς”, τονίζει ο κ. Βουρδάνος.
Και προσθέτει: “Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο έγκρισης των Προκηρύξεων από τον ΑΣΕΠ και για τις 4 Περιφερειακές Ενότητες. Το πρόγραμμα εφαρμογής Δακοκτονίας δεν μπορεί, όμως, να περιμένει.
Δακοκτονία χωρίς Τομεάρχες Γεωπόνους δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υλοποιηθούν όλα έγκαιρα”.
Καταλήγοντας σημειώνει: “Θέλω να σας ενημερώσω για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την καταπολέμηση του δάκου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να σας ζητήσω να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης των ανωτέρω αναγραφόμενων ανακοινώσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να προστατεύσουμε το προϊόν, να στηρίξουμε την συγκομιδή της καλύτερης δυνατής ποιότητας και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιολάδου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας”.