Η 5η Ιουνίου ορίσθηκε το 1972 ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και έχει πια καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως μέρα αναστοχασμού, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της παγκόσμιας κοινότητας, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την διάσωση των οικοσυστημάτων.
Το σύνθημα της φετινής χρονιάς είναι «Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση» (Reimagine – Recreate – Restore), το οποίο και θα αποτελέσει τα εγκαίνια της διεθνούς δεκαετίας (2021-2030) για την αποκατάσταση και την αναζωογόνηση των χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων. Μια συλλογική παγκόσμια προσπάθεια, η οποία υπόσχεται την έναρξη αναπροσαρμογής συνηθειών και τρόπων ζωής, φιλικών απέναντι στο περιβάλλον.
Τεράστιες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών παντοδυναμίας του ανθρώπου μας οδηγούν με ακρίβεια σε έναν μελλοθάνατο πλανήτη.
Η αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα, η υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων και η αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων, έχουν ως συνέπειες την ξηρασία των εδαφών και τις υπερκαταιγίδες, την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και την ρύπανση των υδάτων μέσω των βιομηχανικών αποβλήτων, την απώλεια της βιοποικιλότητας, την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την υποβάθμιση των οικοτόπων.
Η διάσωση του πλανήτη είναι εντός των δυνατοτήτων μας και μπορεί να επιτευχθεί, έχοντας πρωταρχικούς και άμεσους στόχους την αναπροσαρμογή των συνηθειών μας και την υιοθέτηση μικρών καθημερινών αλλαγών, όπως η ανακύκλωση, η μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, ο περιορισμός των αναλώσιμων, ο περιορισμός χρήσης αυτοκινήτων ή η γρηγορότερη μετάβαση στην υβριδική και ηλεκτρονική εποχή.
Δεν αρκούν όμως αυτά. Απαιτείται κυρίως να τεθούν όρια στις μεγάλες βιομηχανίες σε τοπικό, πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτείται η ακαριαία στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τη χωροταξία των κοινωνιών μας.
Απαιτείται η – όσον το δυνατόν – γρηγορότερη συμπόρευση της χώρας και των τοπικών μας κοινωνιών με την ευρωπαϊκή τακτική διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Δήμος Λεβαδέων θα συνεχίσει να είναι αρωγός στη προσπάθεια μετάβασης στην εποχή της Πράσινης Ενέργειας και της κυκλικής διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, μιας και στο προσεχές διάστημα εκκινεί και η κατασκευή της διαδημοτικής μας μονάδας κομποστοποίησης.
Επίσης, θα συνεχίσει να υλοποιεί δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, η προστασία των δασικών εκτάσεων, των περιαστικών δασών και γενικά χώρων πρασίνου, με όραμα την δημιουργία “Πράσινων Πόλεων”.
Ο Δήμος Λεβαδέων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την ΔΕΠΟΔΑΛ και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) θα τοποθετήσουν ένα σημείο ενημέρωσης στην Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, από τις 10:00 έως και τις 13:00, όπου θα πραγματοποιήσουν δράσεις και θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό.
Έχουμε χρέος και ευθύνη ως άνθρωποι να διαφυλάξουμε τους ωκεανούς μας και τα βουνά μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια μας. Να φροντίσουμε τα απειλούμενα είδη και να εγγυηθούμε την προστασία της άγριας ζωής.
Είναι η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες του παρελθόντος και να παραδώσουμε στον κόσμο έναν ζωντανό πλανήτη, γιατί «δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».
Follow us: