Τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας επισκέφθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου 2021 η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, συνοδευόμενη από μέλη της Επιτροπής, καθώς και από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, αποτίοντας φόρο τιμής στα 223 θύματα της Σφαγής του Διστόμου.
Η επίσκεψη της κας Αγγελοπούλου στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας είχε ως αφετηρία το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης της Αράχωβας, όπου η Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τα υφαντά χειροτεχνήματα, τεκμήρια του υλικού πολιτισμού της περιοχής, αλλά και να συνομιλήσει για την τέχνη της υφαντικής με τις γυναίκες που την ασκούν ακόμη. Όπως ανακοίνωσε η κα Αγγελοπούλου η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας για την ψηφιοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου και των συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο υποβολής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Στη συνέχεια η κα Αγγελοπούλου, φτάνοντας στο Δίστομο, ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, κ. Γιάννη Σταθά, στις αίθουσες του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού της πόλης. Όπως σημείωσε η ίδια με εμφανή συγκίνηση στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου και αντιλαμβανόμενη την ιερότητα της αποστολής του, καθώς και το χρέος των πολιτών και των αρχών για τη διατήρηση της μαρτυρικής μνήμης και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές, «Οι άνθρωποι του σήμερα δεν ξεχνούν, επιμένουν για το αύριο».
Στην επόμενη ημέρα και την αποστολή του Μουσείου αναφέρθηκε με δήλωσή του ο κ. Σπανός, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για την έγκριση κονδυλίου οικονομικής στήριξη της αναβάθμισης του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες μουσειολογικές ανάγκες.
Η επίσκεψη της Προέδρου της «Επιτροπής 2021» στην Στερεά Ελλάδα και στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας ολοκληρώθηκε συμβολικά με το προσκύνημα στο Μαυσωλείο Διστόμου, στον ιερό τόπο που φυλάσσονται τα οστά των σφαγιασθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ορατά κατάλοιπα των 200 χρόνων ιστορίας, των 200 χρόνων αγώνων, των 200 χρόνων εθνικής συλλογικής μνήμης και ταυτότητας.
Follow us: