Ο νέος πτωχευτικός κώδικας από 1η Ιουνίου 2021 θέτει τέρμα στην προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι πλειστηριασμοί ξανάρχονται εν μέσω πανδημίας.
Όσοι δανειολήπτες δεν έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους με τις Τράπεζες έως 31 Μαΐου 2021 δεν θα έχουν νομική προστασία με την προηγούμενη νομοθεσία, νόμος Κατσέλη, ούτε για την πρώτη κατοικία.
Υπολογίζεται ότι:
18 με 19 χιλιάδες δανειολήπτες είχαν ενταχθεί στον ν. Κατσέλη μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.
Από 1η Ιουνίου και εφεξής, χωρίς νομική προστασία ακόμη και για την πρώτη κατοικία ο δανειολήπτης θα έχει δύο επιλογές: Να οδηγηθεί στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί το δάνειο στο ύψος τουλάχιστον του ακινήτου αν ρευστοποιηθεί, ακόμη και σε 240 δόσεις. Διαφορετικά με την έναρξη του πλειστηριασμού από 1η Ιουνίου 2021 οι Τράπεζες θα προχωρήσουν στη διαδικασία ρευστοποίησης του ακινήτου. Ο δανειολήπτης – ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να μισθώσει το ακίνητο για 12 χρόνια και στο τέλος της 12ετίας αν έχει την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσει εκ νέου. Εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση « Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!!!»
Καλοκαιριάτικα, Ιούνιος μήνας, έρχεται βαρύς οικονομικός χειμώνας για τους δανειολήπτες. Στη γλώσσα των αριθμών το ιδιωτικό χρέος σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, Τρ. Ελ και ΕΦΚΑ φθάνει τα 234 δις. Τα 91,7 (ήτοι 39.9%) μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις Τράπεζες. Τα 105,6 δις. (45,2 %) στο Δημόσιο και 36.6 δις (15,5) στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το οικονομικό τσουνάμι, με την έναρξη των πλειστηριασμών, που προετοιμάζεται με νέο νομοσχέδιο αυτές τις μέρες θα είναι χειρότερο και από την πανδημία του covid – 19.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολους καιρούς πρέπει να προετοιμάσουν την άμυνά τους, νομική και οικονομική. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί οφείλουν να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις οικονομικές συνθήκες ιδιωτών και επιχειρήσεων. Μπορούν και πρέπει να ανατείλουν τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2021. Ο οικονομικός Αρμαγεδώνας, με την έναρξη των πλειστηριασμών, θα κτυπήσει την πόρτα σε 600 χιλιάδες περίπου άτομα και επιχειρήσεις, όπου θα τύχει εφαρμογής ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.
Σε μια οικονομία όπου η αγορά, αλλά και η παραγωγή βρίσκονται σε μαρασμό (κλειστά ή ημίκλειστα) και οι νοικοκυραίοι σε «καραντίνỨ, η έναρξη των πλειστηριασμών θα δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, παρά θα δώσει λύση και δεύτερη «ευκαιρία».
Η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τέλους του 2021 επιβάλλεται από τις συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.