19 Οκτ. 2020 Κυκλοφορώ και…
Τρομάζω, από λίγο έως πολύ. Δεν μας έφτανε η έξαρση του κορονο-ιού, αρχίζουν να εμφανίζονται και διάφορα παρεπόμενα. Γιατρό θέλουμε και γι αυτά. Παθολόγο, λοιμωξιολόγο, επιδημιολόγο, μικροβιολόγο; Όοοχι! Ψυχίατρο! Στις παρενέργειες ήρθαν να προστεθούν και οι παραισθήσεις και οι παρανοϊκές ιδέες. Λέει ο τύπος με την άσπρη ποδιά: “Φέτος τα Χριστούγεννα δεν θα τ’ αφήσουμε να έρθουν όποτε θέλουν αυτά. Εμείς θα τα γιορτάσουμε όταν μπορούμε.” Γι αυτό ξεκινήσανε να φτιάχνουνε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Ορίστε, περάστε κόσμε! Να με συγχωρεί ο ζαχαροπλάστης, αλλά… κι εγώ που τρελαίνομαι για τα προαναφερθέντα δεν θα τα ήθελα στις 18 Οκτωβρίου. Τι πάθανε οι φίλοι Θεσσαλονικιοί; Κι άντε, αν θέλησαν να προλάβουν την πολύ πιθανή καραντίνα που επίκειται, να το καταλάβω. Για τις δηλώσεις, όμως, περί Χριστουγέννων πριν κι απ’ του Αγ. Δημητρίου – βοήθειά μας! – τι να σας πω; Αν περνούσε να τους δει κάποιος ειδικός; Να τους μιλήσει λίγο; Απαλά. Ήσυχα. Και γλυκά. Σαν τους κουραμπιέδες τους και τα μελομακάρονά τους!
Παραδέχομαι, πάντως, ότι με τα δεκεμβριάτικα γλυκά και τον οκτωβριάτικο εορταστικό στολισμό των καταστημάτων, τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς. Θα έχουμε Χριστό εφταμηνίτικο, ω, της πρωτοτυπίας! Έπαθε όσα έπαθε ο Κύριος ως ενήλιξ Υιός του Θεού, τώρα θα γεννηθεί ως πρόωρο μωράκι της Παναγίας. Τι άλλο πια!
Διαβάζω πολύ αυτόν τον καιρό. Τα οικιακά, εντάξει, γίνονται καθημερινά, από καθήκον. Για δραστηριότητα εκτός σπιτιού ελάχιστα έχουν μείνει πια, με τόσους περιορισμούς στην κίνηση. Να διαβάζω, όμως, μπορώ. Παλιά μου βιβλία που αγαπώ, καινούργια βιβλία που αγοράζω, βιβλία που είναι στα ράφια μου αλλά δεν τα έχω διαβάσει, ένθετα εφημερίδων με αφιερώματα σε λογοτέχνες, ποιήματα που με συγκινούν, που με στηρίζουν και με γλυκαίνουν. Γλυκά, όχι, δεν φτιάχνω. Κλέφτες θα γίνουν οι ζαχαροπλάστες;
Ξεχωρίζω το παρακάτω, από μία έρευνα. Το περιοδικό του ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) έθεσε σε 18χρονους το ερώτημα: Τι δεν κατανοούν οι μεγάλοι για τη γενιά σας και την τεχνολογία; Απάντησαν εκατοντάδες νεαροί από 28 χώρες. Η Τέιλορ Φανγκ είπε: “Τα τηλέφωνά μας, που είναι σαν προέκταση του χεριού μας. Τραβάμε συνεχώς φωτογραφίες selfies. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς επιβεβαιώνουν αλλά και μάς προκαλούν ανασφάλεια. Όμως, δεν τα χρησιμοποιούμε μόνο για δικτύωση. Είναι η μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουμε αίσθηση εαυτού. Να αισθανθούμε ότι μας βλέπουν, να δηλώσουμε ότι υπάρχουμε.” Τα καημένα τα παιδιά! Κακόμοιροι αυριανοί μεγάλοι!
Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.
Γράφει η Μαρίνα Αντωνάτου
Follow us: