Ουαί και αλλοίμονο σε αυτόν που θα σκάσει στα χέρια του..
Τι δείχνουν τα στοιχεία ΑΑΔΕ και ΓΛΚ
Η επιστροφή στην κανονικότητα δείχνει πλέον ακατόρθωτη, καθώς κάθε μήνα σωρεύονται νέα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία κάτω από το βάρος των κόκκινων δανείων και το κράτος πληρώνει τις οφειλές του όποτε το θυμάται, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από την ΑΑΔΕ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λίγες ώρες πριν από τις πολυσυζητημένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Οι οφειλές στις εφορίες, χωρίς να υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τις πληρωμές από την 1η δόση του φόρου εισοδήματος, αγγίζουν τα 102 δις ευρώ και αν συνυπολογιστούν οι οφειλές στα τελωνεία, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 107- 108 δις ευρώ.
Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης τους έχει μειωθεί, όμως αυτό μόνο παρήγορο δεν είναι , εάν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν 44.000.000 πολίτες έχουν μικρές ή μεγάλες εκκρεμότητες με το Δημόσιο.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα χρέη προσεγγίζουν τα 35 δις ευρώ υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να εξετάσει την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που η ίδια αύξησε.
Η εικόνα συμπληρώνεται από τον τεράστιο όγκο των προβληματικών δανείων, που ανέρχονται σε περίπου 92 δις ευρώ, τάση που είναι πτωτική , αλλά ο ρυθμός μείωσης τους δεν κρίνεται ικανοποιητικός, από τους θεσμούς, γι΄ αυτό και οι συνεχείς παραινέσεις για τολμηρότερα μέτρα.
Αν όλα αυτά προστεθούν, τότε έχουμε ένα δυσθεώρητο Ιδιωτικό Χρέος στα επίπεδα των 240 δις ευρώ, χρέος που υποτιμηθεί όχι μόνο και από την κυβέρνηση και από τους δανειστές, που έχουν επικεντρωθεί στην διαχείριση του Δημόσιου Χρέους.
Το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι στο 130% του ΑΕΠ και ουαί και αλλοίμονο σε αυτόν που θα σκάσει στα χέρια του, καθώς ούτε πρωτοβουλίες ούτε μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του, παρά μόνο κατασχέσεις επί κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, πωλήσεις δανείων σε funds, ρυθμίσεις που είτε προχωράνε με βραδείς ρυθμούς (Εξωδικαστικός) είτε χάνονται από τους οφειλέτες λόγω των συσσωρευμένων και των νέων υποχρεώσεων.
Κι ενώ η αγορά προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, το Δημόσιο επιμένει να πληρώνει τα χρέη του με το σταγονόμετρο, όχι απαραίτητα επειδή δεν έχει αλλά επειδή δεν ενδιαφέρεται να διορθώσει τους απελπιστικά γραφειοκρατικούς του μηχανισμούς.
Τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειξαν ότι το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του μειώθηκε κατά μόλις 84.000.000 ευρώ, παρά τα χρήματα που δόθηκαν από τον ESM για την εξόφληση τους, άρα το κράτος δημιουργεί συνεχώς νέα χρέη, αφού έναν μήνα πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος βρέθηκε να χρωστάει κοντά στα 2 δις ευρώ και να έχει σε εκκρεμότητα 790.000.000 ευρώ για επιστροφές φόρου, χωρίς να συνυπολογιστούν εκείνες οι αιτήσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί.
Follow us: