Στα 550.000.000 ευρώ οι απλήρωτοι φόροι τον Μάιο
Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα 1.120.000 πολίτες.
Ακόμη δεν άρχισαν να τρέχουν οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων εισοδήματος και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ανέβηκαν μισό δις ευρώ τον Μάιο, με τον εισπρακτικό μηχανισμό να συνεχίζει το μπαράζ κατασχέσεων.
Αυτό το γεγονός, μαζί με άλλα δυο, που ανακοινώθηκαν σε μια μέρα, αποδεικνύουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει, καθώς στην χώρα μας, το μόνο που δεν φορολογείται είναι ο αέρας που αναπνέουμε οι Έλληνες.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Μάιο, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη ανήλθαν σε 4,219 δις ευρώ έναντι 3,665 δις ευρώ τον Απρίλιο, με αύξηση 554.000.000 ευρώ.
Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές με άλμα 610.000.000 ευρώ έφτασαν τα 4,764 δις ευρώ από τις αρχές του 2018 μέχρι τον Μάιο, έναντι 4,154 δις ευρώ τον Απρίλιο, οπότε παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονται πλέον στα 101,482 δις ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφτασαν τους 1.128.203 φορολογούμενους στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων.
Πρακτικά μέσα σε ένα μήνα, ενεργοποιήθηκαν κυρίως κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε βάρος επιπλέον 10.673 φορολογουμένων.
Μετά την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, ήρθε και η Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που καταδεικνύει ότι η επιλογή της υπερφορολόγησης από την κυβέρνηση στέρησε από την χώρα την ανάκαμψη που είχε ανάγκη μετά τα πρώτα δύο μνημόνια, ενώ η 3η ανακοίνωση είναι η έκθεση του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία, παρά τις προσδοκίες για συμφωνία στο Eurogroup και ελάφρυνση του χρέους, τον Ιούνιο καταγράφηκε πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας.
Φόροι και υπερπλεονάσματα εξαφανίζουν την όποια προοπτική σοβαρής ανάπτυξης, σύμφωνα με το γράφημα της Έκθεσης της ΤτΕ, όπου παρατηρείται ότι και την διετία 2009-2011, όπου το ΑΕΠ της χώρας έκανε «βουτιά», τα έσοδα από φόρους αυξάνονταν ενώ το ΑΕΠ μειωνόταν.
Και αν υπήρχε τότε η δικαιολογία της ανάγκης διάσωσης της χώρας, στην τριετία 2012-2013 τα φορολογικά έσοδα σταθεροποιήθηκαν ή και μειώθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο ακολουθούσε αντίθετη πορεία «φρενάροντας» την πτώση του και δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης.
Από το 2015 ως το 2017 όμως τα φορολογικά έσοδα σχεδόν εκτινάχθηκαν, ενώ το ΑΕΠ υποχωρούσε, μέχρι που το 2017 κινήθηκε ξανά εκεί όπου ήταν και το 2014.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων όμως, εξαφάνισε και ό,τι εισόδημα είχε απομείνει στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να αυτξηθούν κατά 30 δις ευρώ σε 3,5 χρόνια, φτάνοντας από 71,5 δις τον Δεκέμβριο του 2014, στα 101,5 διςευρώ τον Μάιο του 2018.
«Η υπερβολική εξάρτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές συνιστά αντικίνητρο τόσο για την εργασία όσο και για τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη στροφή των δραστηριοτήτων προς την παραοικονομία και παρέχει κίνητρα για φοροδιαφυγή» τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ , όπου σημειώνεται επίσης, ότι η άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί την προληπτική γραμμή πίστωσης, υποχρεώνει την χώρα σε υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που σχεδόν καμιά χώρα δεν πέτυχε, εκτός ίσως από κάποιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Νορβηγία, την οποία εμνημόνευε για τον ίδιον λόγο στην Βουλή πριν 4 χρόνια ως αντιπολίτευση και ο νυν υπουργός οικονομικών Ε.Τσακαλώτος.
Follow us: