Την ίδρυση του Κέντρου Καινοτόμων και Αειφόρων Γεωπονικών Επιστημών ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα Διοικητηρίου της Π.Ε. Βοιωτίας, κατά τη διάρκεια της οποίας υπέγραψε το πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Παπαδούλη.

Το παράρτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που δημιουργείται για πρώτη φορά θα στεγαστεί στις παλιές εγκαταστάσεις του εκκοκκιστηρίου βάμβακος, έκτασης 11.371,34 τμ, στην Αλίαρτο, στο πλαίσιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Κωπαΐδας.

Ο κ. Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο σχέδιο της Περιφέρειας, αλλά και τις προσπάθειες της Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, της Αντιπεριφερειάρχη Φανής Παπαθωμά, αλλά και του Δημάρχου Αλιάρτου Γιώργου Ντασιώτη, και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουν όλοι ότι κληθήκαμε να σηκώσουμε, με ανορθόδοξο τρόπο, το βάρος της διαχείρισης της Κωπαΐδας. Το αντιμετωπίσαμε ως πρόκληση και μετατρέψαμε το βάρος σε ευκαιρία. Αυτές οι εγκαταστάσεις που ρήμαζαν για χρόνια, σήμερα, με ήδη ενταγμένο έργο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μετατρέπονται σε ένα μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η ιδιαιτερότητα αυτού του πανεπιστημιακού παραρτήματος έγκειται στο γεγονός ότι σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει ουσιαστικές ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας. Έχει ως επίκεντρο την κατάρτιση των ανθρώπων της Στερεάς που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με τη γη μας. Είναι ο κόμβος που συνδέει τη γνώση, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες με το χωράφι, τον θησαυρό μας».

Ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε ότι πρόκειται για μία ουσιαστική επένδυση, τα οφέλη της οποίας θα απολαύσει η οικονομία και η επιχειρηματικότητα της Στερεάς Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και συμπλήρωσε: «Η συνταγή μας, από τότε που αναλάβαμε, είναι κλασική αλλά επιτυχημένη. Περιέχει συστατικά μελέτης και σχεδιασμού έργων και πρωτοβουλιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς σκοπούς και στο τέλος να επιτυγχάνεται ο στόχος. Να επενδύουμε στους πολίτες της Στερεάς για να δημιουργήσουμε πρώτοι και όλοι μαζί, τις συνθήκες ανάπτυξής μας και πραγματικής εξόδου από την κρίση. Είναι ένα έργο που θα λειτουργεί ως εργαλείο για όλες τις επόμενες γενιές».

Ο Γ. Παπαδούλης έκανε λόγο για άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία , μίλησε για την σημαντική και καθοριστική πρωτοβουλία της ΠΣΕ και του Κ. Μπακογιάννη, αναφέρθηκε στην λειτουργία του Κέντρου ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων και του ειδικού συνεργάτη της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας Γιάννη Τσιγαρίδα.

«Υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτόμων και Αειφόρων Γεωπονικών Εφαρμογών που θα λειτουργήσει στην Αλίαρτο Βοιωτίας, πρόκειται για μία προέκταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα άνοιγμα στην κοινωνία», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Πρύτανης και πρόσθεσε: «Το Κέντρο θα προσφέρει εκπαίδευση και έρευνα, θα αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό κέντρο. Θα απευθύνεται σε επιστήμονες, σε φορείς, σε πολίτες, σε νέους ανέργους. Θα συμβουλεύει αγρότες για διάφορα ζητήματα του κλάδου, θα έρχονται φοιτητές για πρακτική άσκηση, όπως ξέρετε το πανεπιστήμιό μας έχει στην Κωπαΐδα 1.000 που κάνει πειράματα ενώ θα υπάρχει και εστία με δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων».

Επίσης όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαδούλης το Κέντρο στο οποία θα λειτουργούν και χειμερινά ή θερινά σχολεία ενός ή δύο μηνών θα αναβαθμίσει την περιοχή γιατί θα παρέχει εκπαίδευση σε νέους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή γεγονός που θα συμβάλει στην μείωση του μέσου όρου ηλικίας  των αγροτών αλλάζοντας κατά συνέπεια και την παλαιά νοοτροπία. Ακόμα θα προωθεί την γεωργία ακριβείας προσφέροντας π.χ. γνώσεις για βελτίωση των καλλιεργειών, αποφυγή της άσκοπης χρήσης φυτοφαρμάκων, την προστασία του περιβάλλοντος και την  κατανάλωση νερού.

«Είναι μία ιστορική ημέρα για τη Βοιωτία και τη Στερεά Ελλάδα. Η ίδρυση του τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Αλίαρτο, στην καρδιά του πρωτογενούς τομέα, στην Κωπαΐδα σηματοδοτεί την άμεση σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή. Της επιστημονικής κοινότητας με τη γη, με τους αγρότες που επιχειρούν μέσα στην Κωπαΐδα, με τη νεολαία, με την επιχειρηματικότητα. Είναι μία επένδυση της τάξης των περίπου 3 εκ. ευρώ, το Κέντρο Καινοτόμων και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί ένα σημαντικό έργο παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές», δήλωσε μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.

Ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος είπε σχετικά: «Η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την δημιουργία ενός πολλαπλού ερευνητικού κέντρου στην Αλίαρτο είναι μια σημαντική εξέλιξη σε μία στιγμή που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε τον χάρτης της εκπαίδευσης στη Βοιωτίας να εδραιωθεί το «άνοιγμα»  στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και κάτω από την ομπρέλα του να αναπτυχθούν τμήματα και να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα και της Θήβας. Να σημειωθεί επίσης ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης συμπίπτει και η πρόταση Γ. Πανούση – ΠΕΔ Στερεάς για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αξιοποίηση του Κέντρου των Δελφών. Πιστεύω ότι ανοίγει ένας δρόμος για μία στέρεα βάση για την προοπτική της Βοιωτίας».

Στην μεγάλη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή το Κέντρο αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς και Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος και ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης οι οποίοι εξήραν πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς και της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Το Κέντρο Καινοτόμων και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών που αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου ενάμιση χρόνο απευθύνεται σε:

– Φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές , υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, μέλη ΔΕΠ, επιστήμονες από την Αλλοδαπή για την εκπόνηση ερευνητικών-πειραματικών εργασιών, πρακτικής άσκησης, εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΓΠΑ.

– Φοιτητές και νέους επιστήμονες, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν σύντομους κύκλους μαθημάτων στο πλαίσιο θερινών ή χειμερινών σχολείων

– Σε νέους άνεργους, που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση στο πλαίσιο προγραμμάτων «δια βίου μάθησης» και προγραμμάτων συμβουλευτικής.

– Σε επιστήμονες με συνάφεια με τον κλάδο (γεωπόνοι, διατροφολόγοι,  επιστήμονες τροφίμων, αγροτοοικονομολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, – Ζωοτέχνες, αγροτομηχανολόγοι), που επιθυμούν είτε να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα στο πλαίσιο συνεργασιών με το ΓΠΑ και την ΠΣΕ, είτε να διευρύνουν τα ενδιαφέροντα τους, είτε στο πλαίσιο προγραμμάτων «δια βίου μάθησης».

– Σε φορείς, όπως επιμελητήρια, ομάδες παραγωγών, επαγγελματικές ομάδες, κοινωνικές επιχειρήσεις, που επιθυμούν να διοργανώνουν επιστημονικές ή επαγγελματικές συναντήσεις.

– Σε πολίτες, που ενδιαφέρονται για τα γενικότερα θέματα του αγροτοδιατροφικού τομέα, όπως καλλιέργειες, παραδοσιακά προϊόντα τροφίμων, γαστρονομία, διατροφή, αγροτουρισμό και χρειάζονται συμβουλή και υποστήριξη.

 

Follow us: