Τι λένε τα στοιχεία που παρουσίασαν στην Βουλή οι ειδικοί..
Εικόνα εθνικής καταστροφής εμφανίζει η Ελλάδα στο δημογραφικό, καθώς ο ελληνικός πληθυσμός είναι ο 6ος γηραιότερος του πλανήτη και μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, που ενημέρωσαν την Βουλή, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.
«Ο πληθυσμός γερνάει ταχύτερα από τις προβλέψεις» τόνισε η Αλεξάνδρα Τραγάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, εξηγώντας πως το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό και εδράζεται τόσο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, όσο και στον έλεγχο της γονιμότητας αλλά και στο μοντέλο του «λίγα παιδιά και πιο αργά» που ακολουθούν πολλά ζευγάρια στις σύγχρονες κοινωνίες!
Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι λάθος να αποδοθούν τα αίτια του προβλήματος στην οικονομική κρίση και μόνο, καθώς «Η ύφεση επιδείνωσε το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν είναι σημερινό» όπως είπε η κ. Τραγάκη, υποστηρίζοντας πως τα τελευταία 6 έξι χρόνια, «χάθηκαν» 110.000 γεννήσεις, δηλαδή περισσότερες από τις γεννήσεις ενός έτους..
«Το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων βαίνει μειούμενο από την δεκαετία του 1950, ανέφερε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, συγγραφέας του βιβλίου «Σιωπηρή Άλωση,
«Οδεύουμε προς το τέλος της νεοελληνικής κοινωνίας όπως την έχουμε γνωρίσει έως τώρα» σημείωσε ο κύριος Λαυρέντζος, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο ελληνικός είναι ο 6ος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση των γεννήσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι ραγδαία!
Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 23% στην Θεσσαλία, κατά 21% στην Κρήτη, κατά 16% σε Αιγαίο και Ιόνιο και κατά 24% στην Στερεά Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, η αύξηση της γονιμότητας κατά 1% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% και απαιτούνται τουλάχιστον 30 χρόνια για να αλλάξει η κατάσταση
Κατά την κ. Τραγάκη, οι δημογραφικές αλλαγές συντελούνται δύσκολα και για να φανούν τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την οικονομία θα πρέπει να περάσει μία τριακονταετία, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την λήψη άμεσων μέτρων.
Η κ. Τραγάκη μίλησε για λόγο για «άρνηση του κράτους να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις» και υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της γονιμότητας πρέπει να αποτελέσει «στρατηγική επιλογή της χώρας» όπως έχει συμβεί στην Κροατία, την Σερβία και την Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια ή στην Γαλλία παλαιότερα με την ίδρυση υπουργείων Δημογραφίας ή Οικογένειας.
Follow us: