Είδος |
Θερμά σπορεία |
Ανοιχτά σπορεία |
Μεταφύτευση |
Εποχή σποράς ή φύτευσης |
Ντομάτα |
Οκτώβριος
Φεβρουάριος
4-6 εβδομάδες πριν την μεταφύτευση |
4-6 εβδομάδες πριν την
μεταφύτευση |
Μετά την πάροδο των όψιμων παγετών,
10 -15 εκ. ύψος |
|
Μελιτζάνα |
Όπως η ντομάτα |
Όπως η ντομάτα |
Θα πρέπει να ζεστάνει ο καιρός |
|
Πιπεριά
Ο σπόρος θέλει 8-12 ημέρες για να φυτρώσει |
6-10 εβδομάδες προτού μεταφυτευτεί στο λαχανόκηπο |
|
Όταν ο καιρός ζεστάνει καλά |
|
Φασόλια
Ο σπόρος μουσκεύεται λίγες ώρες πριν τη σπορά. Βάθος σποράς 4-6 εκ.
Συγκαλλιέργεια με καλαμπόκι |
|
|
Μετά την πάροδο των παγετών της άνοιξης |
|
Μπιζέλια |
|
|
|
Φθινόπωρο |
Κουκιά |
|
|
|
Φθινόπωρο |
Κρεμμύδια σπόρος |
|
Αρχές της άνοιξης
για τη Ν. Ελλάδα,
τέλος χειμώνα για τη Β. Ελλάδα |
Μόλις αποκτήσουν πάχος μολυβιού |
|
Κρεμμύδια από κοκκάρι |
|
|
|
Φθινόπωρο για φρέσκο, Φεβρουάριο για ξηρό |
Πράσα |
Φεβρουάριος |
Μάρτιος ή Απρίλιος |
Ιούνιος |
|
Σκόρδα με σκελίδες |
|
|
|
Φθινόπωρο |
Καρότα |
|
|
|
Ν. Ελλάδα χειμώνα,
Β. Ελλάδα Μάρτιος- Απρίλιος |
Ρεπάνια και ρεπανάκια |
|
|
|
Στη διάρκεια του χειμώνα, ή το καλοκαίρι για συγκομιδή το χειμώνα |
Λάχανο |
Φεβρουάριος |
Απρίλιος – Μάιος, 6-8 εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση. Στέλεχος πάχος
στυλό |
10-15 εκ |
|
Κουνουπίδια |
Φεβρουάριος |
Μάρτιος |
5 – 7 εβδομάδες από τη σπορά |
Αύγουστος – Σεπτέμβριος |
Αγγουράκια |
Μάρτιος σε φυτοδοχεία |
|
Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό |
Απευθείας σπορά
Απρίλιος |
Κολοκύθια |
Μάρτιος σε φυτοδοχεία |
|
|
Απευθείας σπορά
Απρίλιος – Μάιος |
Πεπόνια
Βάθος σποράς
3-4 εκ. |
4-6 εβδομάδες
πριν τη μεταφύτευση
Σπορά σε φυτοδοχεία |
|
Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό |
Απρίλιος – Μάιος |
Καρπούζια
Βάθος σποράς
3-4 εκ. Θέλει περισσότερο νερό από τα πεπόνια |
4-6 εβδομάδες
πριν τη μεταφύτευση
σε φυτοδοχεία |
|
Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό |
Απρίλιος – Μάιος |
Μαρούλια |
Τέλος άνοιξης |
Τέλος άνοιξης |
4-6 εβδομάδες από τη σπορά |
Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο |
Σέλινο
2-3 χιλ. βάθος σποράς.
Ο σπόρος θέλει
1-2 εβδομάδες για να φυτρώσει |
|
|
|
Άνοιξη, ή Καλοκαίρι, ή Φθινόπωρο |
Σπανάκι |
|
|
|
Φθινόπωρο, με τα πρωτοβρόχια,
Άνοιξη |
Αντίδι |
|
|
|
Φθινόπωρο, Χειμώνας, ή Άνοιξη |
Μπάμια |
|
|
|
Απρίλιος ή Μάιος |
Μάραθος |
|
Ιούλιος ή Αύγουστος – Σεπτέμβριος |
|
|
Παντζάρι
Σπορά 3-4 μήνες πριν τη συγκομιδή |
|
|
|
Φεβρουάριος, Απρίλιος και Ιούλιος- Αύγουστος |
Πατάτα |
Το μεγαλύτερο μέγεθος σπόρου είναι εκείνο που έχει 25 -30 γρ. (μέγεθος αυγού). Σπορά στην Κρήτη Ιανουάριος – Φεβρουάριος, στην υπόλοιπη Ελλάδα Μάρτιος – Απρίλιος. Δεύτερη σπορά Ιούνιος – Ιούλιος. |
Γλυκοπατάτα |
Σπέρνεται σε ανοικτά σπορεία δυο μήνες πριν τη μεταφύτευση. |
Φράουλες |
Ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι να πάρουμε φυτά από τους στόλονες. |
Αγκινάρα |
Ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες είναι ο συνηθέστερος τρόπος και στηρίζεται στην ιδιότητα του φυτού να εξαπολύει από το λαιμό του πολλές παραφυάδες μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Τον Οκτώβριο είναι δυνατή η αφαίρεση των παραφυάδων και η μεταφορά τους στο λαχανόκηπο.
Αφήνουμε στο μητρικό φυτό 1 – 3 παραφυάδες για να καρπίσουν. |
Σπαράγγι |
Η σπορά του σπόρου γίνεται την άνοιξη σε ανοικτά σπορεία, όπου μένουν τα φυτά όλο το χρόνο. Ο σπόρος αργεί πολύ να φυτρώσει, απαιτεί 2 – 6 εβδομάδες με ευνοϊκή θερμοκρασία. Η μεταφύτευση στον οριστικό χώρο γίνεται την άνοιξη του επόμενου έτους. |