Σε φορέα της Εύβοιας, Υλίκη, Παραλίμνη, Βοιωτικός Κηφισός και Καταβόθρα Αλιάρτου..
Έντονες οι αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας..
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας παραπέμφθηκε η αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να εντάξει τις λίμνες Υλίκη, Παραλίμνη, Βοιωτικό Κηφισό και Καταβόθρα Αλιάρτου στον φορέα προστατευόμενων περιοχών Natura της Εύβοιας, όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις…
«Θα πρέπει να δημιουργηθεί νέος φορέας για την Βοιωτία, που θα διαχειρίζεται τις συγκεκριμένες περιοχές του Νομού, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για διαχείριση υδάτων» τονίζει ο Δήμαρχος Θηβαίων Σ. Νικολάου, ο οποίος παραπέμπει το ζήτημα και στα δημοτικά συμβούλια Ορχομενού και Αλιάρτου στα διοικητικά όρια των οποίων ανήκουν οι προστατευόμενες περιοχές…
λίμνη Υλίκη
Όλα ξεκίνησαν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ίδρυση σχετικού φορέα, που αναμένεται να συνεισφέρει στην περιβαλλοντική προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενισχύοντας ταυτόχρονα την παρουσία της χλωρίδας και της πανίδας, όπως σημειώνει, αλλά στην Εύβοια ιδρύεται ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας», στην περιοχή ευθύνης του περιλαμβάνονται συνολικά 16 περιοχές του δικτύου και είναι, οι Λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη, σύστημα βοιωτικού Κηφισού, καταβόθρα Αλίαρτου. Συνολική έκταση 12.131 εκτάρια και πολλές περιοχές της Ευβοίας που αποτελούν πολλές χιλιάδες εκτάρια και ουδείς αμφιβάλλει, όμως θα έπρεπε στο νομοσχέδιο , ο φορέας να αναφέρεται ως Εύβοιας – Βοιωτίας!
Σε όλη την χώρα λειτουργούν 28 φορείς διαχείρισης καλύπτοντας μόνον τις 116 περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura από τις συνολικά 450 περιοχές της χώρας και όπως είπε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος «μετά το εν λόγω νομοσχέδιο θα έχουμε φορείς για όλες τις περιοχές και αυτό ταυτόχρονα, πέρα από την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, σημαίνει ότι πλέον η χώρα μας δεν θα έχει τον κίνδυνο των προστίμων. Διότι κινδυνεύαμε και με τις περιοχές Natura 2000 να υποστούμε πρόστιμα για παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Καταβόθρα Αλιάρτου
Και αφού κ. Φάμελλε σκοπεύετε να έχετε φορείς για όλες τις περιοχές, γιατί εντάσσετε τις περιοχές της Βοιωτίας στην Εύβοια;
Να σημειωθεί, ότι οι νέοι φορείς, στελεχωμένοι με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, θα λειτουργήσουν το πιθανότερο το 2019, καθώς το 2020 απαγορεύονται οι προσλήψεις, οπότε η χρηματοδότηση της λειτουργίας θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσοι απασχολούνται τώρα με συμβάσεις στους υπάρχοντες φορείς θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το Πράσινο Ταμείο, που συγκεντρώνει τα χρήματα από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και θα ακολουθήσει διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, στον οποίο οι έχοντες ήδη εμπειρία στους φορείς θα μοριοδοτούνται, ενώ τα διοικητικά συμβούλια των φορέων, τα οποία θα είναι επταμελή θα παραμείνουν άμισθα, όπως συμβαίνει σήμερα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στα διοικητικά συμβούλια θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, δύο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, δυο εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, ερευνητικής επιστημονικής κοινότητας ή στελέχη δημοσιών υπηρεσιών και φορέων, με εμπειρία σε σχετικά θέματα, που ορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, ένας εκπρόσωπος περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων κι ένας εκπρόσωπος των παραγωγικών φορέων, που δραστηριοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή!
Follow us: