Υπέρβαση κατά 43% καταγράφεται στις γεννήσεις με καισαρικές τομές που γίνονται στην χώρα μας, σε σχέση με το επιτρεπτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή, που είναι 15%.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στην Βουλή ο υπουργός Υγείας, το ποσοστό στην χώρα μας ανέρχεται στο 58%, όταν στις άλλες χώρες τις Ε.Ε ο μέσος όρος των καισαρικών δεν ξεπερνάει το 30%.
Το 2015 η Ελλάδα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας, καθώς το ποσοστό των καισαρικών τομών έφτασε το 77%, το 2007 οι τοκετοί με καισαρική τομή αποτελούσαν το 42% του συνόλου των τοκετών στην χώρα, το 2012 έφθασαν το 50%, το 2014 το 58% και το 2015 απογειώθηκαν.
Το θέμα των καισαρικών έχει βγει από τα σύνορα της χώρας, με τον ΠΟΥ να καταγράφει το 2016 σε πόρισμά του τους εντυπωσιακούς μελανούς αριθμούς αλλά και τις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας που αποτυπώνονται και στο υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών, καθώς διαπίστωσαν πως οι «μαύρες αμοιβές» είναι μεγαλύτερες στις περιπτώσεις του τοκετού με καισαρική τομή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτή που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Αρχικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάσει του οποίου πρέπει να διαχειρίζονται οι μαιευτήρες τα περιστατικά τοκετών και σπάνια ακολουθούνται τα κριτήρια που θέτουν διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, σχετικά με το πότε ο τοκετός δεν προχωράει και πρέπει να γίνει καισαρική.
Όταν ο γιατρός κρίνει ότι έχουν «περάσει» οι ημέρες, συστήνει την προκλητή έναρξη τοκετού, η οποία γίνεται σε ανώριμο τράχηλο και συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα κι επιπλέον, φαίνεται πως αυτός ο τρόπος τοκετού αποτελεί πλέον, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, όπως γιατρούς και μαίες, σε πολύ βολική λύση, καθώς καθορίζουν με μεγάλη ακρίβεια το πρόγραμμά και τους τοκετούς τους.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός πως οι Ελληνίδες γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία μητέρες συγκριτικά με το παρελθόν με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να εγκυμονεί για την υγεία μητέρας και παιδιού, επηρεάζει δραστικά την τελική απόφαση του μαιευτήρα για τον τρόπο τοκετού, που επιλέγει την καισαρική τομή στοχεύοντας στον ελάχιστο κίνδυνο για την επίτοκο και το μωρό.
Χ.Μ.
Follow us: