Βοιωτική Ώρα

Η αδέσμευτη εφημερίδα

Thursday, Jan 18th

Last update04:57:21 PM GMT

You are here:: ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑ Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά από την Π.Ε. Βοιωτίας για τις γιορτές

Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά από την Π.Ε. Βοιωτίας για τις γιορτές

E-mail Εκτύπωση PDF
hide

•Στα 149 ευρώ το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνε με την ΕΣΕΕ

Εντατικοί έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διεξάγονται την εορταστική περίοδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (Υγείας  - Εμπορίου – Κτηνιατρικής) στο πλαίσιο της προστασίας  του καταναλωτικού κοινού.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε από κάθε άποψη  την ομαλή λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών», τόνισε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.

Σε ότι αφορά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ από 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2017 θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με μια μικρή μείωση.

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 149,02 ευρώ έναντι 150,96 ευρώ  που κόστιζε πέρυσι και 147,39ευρώ  το 2015, την ίδια ακριβώς περίοδο, με το ίδιο ακριβώς καλάθι προϊόντων. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, υποχώρηση κατά 1,94 ευρώ  (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 1,29%), αποδίδεται κυρίως στην πτωτική τάση των Λαχανικών και Φρούτων (-4,32%), αλλά και σε εκείνη των διάφορων προϊόντων Super Market (-3,72%).

Ειδικότερα, μικρή μείωση καταγράφει η κατηγορία των κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με κυριότερα χαρακτηριστικά τη στασιμότητα των τιμών του αρνιού και της γαλοπούλας, ενώ η φθηνότερη τιμή του χοιρινού (-5,26%) είναι εκείνη που συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, θετική εξέλιξη συνιστά η τάση συρρίκνωσης των τιμών σε προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό κυρίως από τα Super Market (-3,72%), με τα αλκοολούχα ποτά να σημειώνουν την κυριότερη πτωτική μεταβολή, ακολουθούμενα από το ελαιόλαδο και τη φέτα.  Όπως και το 2016, έτσι και τη φετινή εορταστική περίοδο η κατηγορία των γλυκών σημειώνει μεν άνοδο (1,36%), σε επίπεδα όμως χαμηλότερα από τα περυσινά. Κυριότερη ερμηνεία του φαινομένου αποτελεί η αύξηση σε διεθνές επίπεδο των τιμών βουτύρου,  εξαιτίας του περιορισμού της παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήδη από την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη επηρέασε άμεσα τις εγχώριες επιχειρήσεις και δη τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους. Εντούτοις, όπως αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω επιχειρήσεων μετακύλησε σε μικρό μόνο ποσοστό τις επιβαρύνσεις στην τελική τιμή διάθεσης των προϊόντων τους.

Κοινοποιήστε