Βοιωτική Ώρα

Η αδέσμευτη εφημερίδα

Thursday, Jan 18th

Last update04:57:21 PM GMT

You are here:: ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Περιφέρεια Στερεάς Ημερίδα στη Λιβαδειά για το Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Περιφέρεια Στερεάς Ημερίδα στη Λιβαδειά για το Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

E-mail Εκτύπωση PDF
hide

Στο πλαίσιο εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στο Διοικητήριο Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν στις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους κοινωνικοοικονομικούς τομείς της Περιφέρειας, όπως στην υγεία, στη γεωργία, στους υδάτινους πόρους, στον τουρισμό, στις υποδομές.

Επιπλέον παρουσιάστηκαν οι βασικές προσεγγίσεις σε δράσεις προσαρμογής της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή, έτσι όπως περιγράφονται στην πρόσφατα θεσμοθετημένη Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση που ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο περιφερειών, συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών και φορέων και της αυτοδιοίκησης.

«Πρόκειται για μια σημαντική ημερίδα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που αφορά στην κλιματική αλλαγή, στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και στις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης. Η Περιφέρεια Στερεάς λοιπόν οργανώνεται, μελετάμε το φαινόμενο και προσπαθούμε να περιορίσει τις όποιες συνέπειες επιφέρει η κλιματική αλλαγή», σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Γιάννης Ταγκαλέγκας σημείωσε σχετικά: «Είναι μία πρώτη ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο της εκπόνησης του περιφερειακού σχεδιασμού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που πρέπει να συμπίπτει και με τον εθνικό σχεδιασμό. Είναι πλέον κατανοητό απ΄ όλους ότι οι επιπτώσεις ήδη έχουν αρχίσει και φαίνονται, ας μην ξεχνάμε άλλωστε και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα που αντιμετωπίσαμε στη Μάνδρα. Τώρα είμαστε σε ένα πλαίσιο διαβούλευσης, εξετάζουμε τη Στερεά Ελλάδα και τα χαρακτηριστικά της και συζητήσαμε για τα φαινόμενα που σημειώνονται όπως πυρκαγιές και πλημύρες. Όλα αυτά στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για προστασία του περιβάλλονος με στόχο να κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου και προοπτική να την πάμε στον ενάμιση. Μέσα από την διαβούλευση και την μελέτη θα καταλήξουμε σε κάποιες παρεμβάσεις που θα προφυλάξουν τον περιβάλλον».

Ο Απόστολος Σίσκος με μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντική διαχείριση που ασχολείται με τα θέματα της ποιότητας της ατμόσφαιρας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και τον μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στη φάση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να καθυστερήσαμε αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει για την αντιμετώπιση του φαινομένου με συμμετοχή και των Περιφερειών. Πρώτη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προετοιμάζεται με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις επικείμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να θωρακίσει όσο μπορεί περισσότερο τις υποδομές».

Και συμπλήρωσε: «Στο πλαίσιο της μελέτης γίνεται αποτύπωση προβλέψεων σε βάθος χρόνου μέχρι το 2100 με κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται από τα Ηνωμένα Έθνη και αποτιμάται η τρωτότητα του συστήματος στις διάφορες παραμέτρους. Μέσα από την διαδικασία προκύπτουν και οι ανάγκες για έργα που σχετίζονται και με την πολιτική προστασία όπως είναι για τις πλημύρες και τις πυρκαγιές αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως είναι η γεωργία, η διαχείριση των υδάτων και η υγεία. Δεν μπορούμε τι φαινόμενα μπορεί να σημειωθούν, εμείς όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Χρόνος υπάρχει αρκεί να δράσουμε άμεσα».

Κοινοποιήστε